Juniorprijs der Markiezen

In 2009 werd het initiatief genomen om tweejaarlijks de Juniorprijs der Markiezen uit te reiken: een aanmoedigingsprijs voor jong, creatief talent. Maar vooral ook om jongeren meer te interesseren voor historie en cultuur en de plaats die zij daarin zelf innemen. Zo is de Juniorprijs in 2010, 2012, 2014 en 2016 uitgereikt. Dit jaar is de Juniorprijs voor de vijfde keer toegekend, ondersteunt door Kiwanis Wouw-Zoomvliet en Kiwanis Club Bergen op Zoom.

‘OPEN YOUR MIND, IT ’s ALL IN THERE’
Dit is het thema van de Juniorprijs der Markiezen 2018. Aan de deelnemers is gevraagd om op een creatieve wijze na te denken over de eigen kennis en mogelijkheden en hoe ze met hun denken de wereld kunnen begrijpen en beïnvloeden. Meer dan 200 jongeren verdeeld over 87 inzendingen hebben begin januari een plan ingediend. Een deskundige jury heeft daaruit 28 plannen gekozen die daarna mochten worden uitgevoerd. De afgelopen periode hebben de jongeren hard gewerkt om hun ideeën tot werkelijkheid te brengen. Het resultaat mag er zijn en wordt nu gedurende 11 weken in het Markiezenhof getoond. Op woensdag 18 april heeft de feestelijke prijsuitreiking plaats gevonden. De hoofdprijs, een replica van de historische beloonpenning uit 1622, is aan de winnaar uitgereikt. Daarnaast zijn er een 2e prijs, een 3e prijs en een publieksprijs uitgereikt.

De kiwanisprijs is een prijs die is ingesteld door de Kiwanisclubs Bergen op Zoom en Wouw/Zoomvliet. Zij kennen de prijs toe aan een groep deelnemers die er in is geslaagd om in dit statige museum letterlijk de zon te laten schijnen. Werkend en denkend vanuit hun gevoel, hebben de bedenkers van het project samen met een grote groep klasgenoten met hart en ziel gewerkt, met als resultaat dat we bij de serieusheid van kunst ook een vrolijk gevoel mogen hebben. De Kiwanisprijs is daarom gegaan naar Nick Hiethaar, Floor van Vegchelen en Madelief Muller en hun klasgenoten van de Pomona.